Zuidplaspolder: Saltus Beheer fungeert als onze ogen en oren in het gebied

01 maart 2019

Gebiedsontwikkelingsmaatschappij Zuidplaspolder zet al bijna twintig jaar de ogen en oren van Saltus Beheer in voor het beheer van 160 hectare in de gemeente Zuidplas tussen Gouda en Rotterdam. Deze gronden zijn destijds verworven om woningbouw te ontwikkelen.

Amvest is een van de vijf ontwikkelingsmaatschappijen; samen met ASR, Woningbouwcorporatie Woonbron, AM en Heijmans werken zij aan de gebiedsontwikkeling van de Zuidplaspolder. Vanuit Amvest is Tom Lankhorst als ontwikkelingsmanager/gebiedsontwikkelaar betrokken bij dit project. Hij houdt zich bezig met de eerste planvorming, de contacten en contractvorming met de gemeente en het coördineren en aansturen van de gebiedsontwikkeling. Tom is binnen de samenwerking ook het aanspreekpunt voor Saltus Beheer.

Tempo

Tom Lankhorst: ‘De Zuidplaspolder is een agrarisch gebied dat we in delen in de loop der jaren ontwikkelen. Op een gedeelte van de grond zijn we inmiddels aan het bouwen. Voor een ander deel zijn we momenteel plannen aan het maken. Wat er met het overige gebeurt, is nog onduidelijk. Nadat we de gronden hebben verworven, duurde het nog zeker tien jaar voordat er beweging kwam. Dat had deels te maken met de verminderde vastgoedmarkt. De verkoop van huizen kwam pas op gang in 2013. Nu komt er tempo in. Als de vraag groot blijft, ontwikkelen we het gebied verder en zijn we nog wel tien tot vijftien jaar bezig.’

Ogen en oren

Saltus Beheer onderhoud voor de Zuidplaspolder de contacten met de vijftien gebruikers in het gebied, meestal agrariërs. Het gaat om graslanden voor melkvee en schapen, akkerland, maar ook glastuinbouw. Saltus maakt afspraken over en incasseert de pacht, onderhoudt contact met het waterschap en regelt het schoonhouden van de sloten. ‘Saltus Beheer fungeert in het gebied als contactpersoon van onze ontwikkelingsmaatschappij; ze zijn de ogen en oren in het gebied. Dat is belangrijk voor ons. Daarbij komt dat Saltus weet hoe projectontwikkelaars werken. Wij hebben vooral de behoefte ons te concentreren op ons werk. Wij moeten ons toeleggen op ontwikkelen. Saltus Beheer ontzorgt ons volledig; zowel wat betreft het dagelijks beheer als ook administratief. Als er iets is, willen we een helder probleem en oplossing voorgelegd krijgen. Arno heeft een persoonlijke en professionele manier van doen. Dat wekt vertrouwen. En we weten elkaar prima te vinden’, zegt Tom Lankhorst.

Tijdelijkheid

‘Voor ons als gebiedsontwikkelingsmaatschappij ligt de nadruk op een duurzame ontwikkeling en niet op duurzaam beheer. Over het algemeen is het zo bij gebiedsontwikkeling, hoe korter de gronden in ons bezit zijn hoe beter. In de tussenfase is elke  investering die je doet niet duurzaam vanwege de relatief korte termijn. Je moet alles bekijken in het licht van tijdelijkheid. Hoewel we momenteel wel overwegen om op een bepaald perceel zonnepanelen te installeren’, besluit de gebiedsontwikkelaar.