‘Saltus Beheer ondersteunde ons bij de verkoop van een perceel landbouwgrond. We kijken terug op een gladjes verlopen proces: een gemoedelijke stijl van zaken doen met een behoorlijke prijs voor onze grond.’

Vorig jaar (2018) deed rentmeester Arno Haaijer de verkoopbemiddeling van een perceel landbouwgrond van ruim 2,5 hectare in Wezep voor de gebroeders Bleijenberg. Hoe kijken de broers terug op de begeleiding van het verkoopproces?

‘Het perceel was al langere tijd in het bezit van de familie. Eerst gebruikte ik het zelf en later verhuurden we het’, vertelt Jan Willem Bleijenberg, een van de drie broers. ‘Op een zeker moment, we zijn alle drie rond de 65, besloten we het te verkopen. Eerst polsten we zelf lokaal enkele mensen of ze interesse hadden. Daar is niets uit voort gekomen. Toen hebben we Saltus Beheer uitgenodigd om op gesprek te komen en de situatie eens te bekijken. We hadden vertrouwen in Arno en dat gaf ons een goed gevoel.’

Meerwaarde

‘Aangezien de grond dicht bij de kern van Wezep ligt, verwachtten we een meerwaarde te kunnen maken, omdat de grond van bestemming zou kunnen wijzigen’, herinnert Jan Willem zich. De prijs werd bepaald en de verkoop werd in gang gezet. Saltus Beheer ondersteunde de verkoop met een verkoopbrochure, verkoopbord en een vermelding op de eigen website, www.fundainbusiness.nl en www.landbouwgrond.nu. Toch werd de grond niet aan een projectontwikkelaar verkocht zoals vooraf gedacht. De drie broers verkochten het perceel uiteindelijk aan een melkveehouder uit de buurt.

Gemoedelijk zaken doen

‘Voor mijn gevoel duurden de verkoop en onderhandelingen niet lang, zo’n drie maanden. De meeste tijd verstreek door de aanvullende advisering. Aangezien ik zelf naast het perceel woon, wilde ik er bij eventuele woningbouw een strook uithouden om een heg te plaatsen. Hier zaten juridisch en financieel wat haken en ogen aan, maar hier zijn we na advies van Arno prima uitgekomen. De boer heeft de strook nu om niet in gebruik. Inmiddels is de overdracht bij de notaris geweest en kijken we terug op een gladjes verlopen proces. Arno hanteert een gemoedelijke stijl van zaken doen en we hebben er een behoorlijke prijs voor gekregen’, besluit Jan Willem.