Gebroeders Haaijer nemen Saltus Beheer over

06 oktober 2020

Gebroeders Haaijer nemen Saltus Beheer over. Per 30 september 2020 zijn Arno (38) en Reinoud (41) Haaijer eigenaar van Saltus Beheer B.V. in Zwolle. Voordien maakte het rentmeesterkantoor onderdeel uit van Schep Groep. Arno werkte bijna vijftien jaar in loondienst bij het rentmeesterskantoor. Nu staan de broers als directeur/rentmeester samen aan het roer van Saltus Beheer.

Reinoud Haaijer werkte hiervoor als senior rentmeester/teamleider bij de afdeling Grondzaken van Staatsbosbeheer. ‘Ons kantoor heeft ruime ervaring en kennis op het gebied van verpachten, aan- en verkoop, taxeren en landelijk beheer. We opereren vanuit Zwolle in het landelijk gebied van Nederland. Onze rentmeesters zijn werkzaam voor een uiteenlopende groep opdrachtgevers. Particulieren, agrariërs, overheden, beleggers en investeerders uit heel Nederland maken gebruik van onze diensten. Daar zal niks aan veranderen nu we zelfstandig verder gaan’, zegt Arno. ‘Met de komst van Reinoud voegen we nog meer kennis en 15 jaar ervaring aan het kantoor toe’.

Samen het avontuur aangaan

Reinoud: ‘We hebben wel eens op een verjaardag tegen elkaar gezegd dat het mooi zou zijn samen een bedrijf te runnen, voor onszelf te beginnen. Nu de kans zich voordeed het bedrijf over te nemen, was dit hét moment om samen in dit avontuur te stappen, ook gezien onze loopbanen tot nu toe.’ Arno vervolgt: ‘We vullen elkaar goed aan en we hoeven het niet van nul af aan op te bouwen. We hebben natuurlijk allebei onze eigen netwerk en specialisme en zijn beide als Register-Taxateur ingeschreven in het NRVT. Daar zien we mogelijkheden voor het bedrijf, bijvoorbeeld op het gebied van taxaties, maar ook verwachten we meer aan minnelijke verwervingstrajecten, advisering over onder andere erfpacht en beheerzaken te kunnen doen. Daarnaast willen we ons platform Pachtgrond.nu voor het beheren van gronden en bedrijfsgebouwen die eigendom zijn van bijvoorbeeld particulieren, stichtingen, bedrijven en overheden verder uitbouwen om opdrachtgevers nog meer maatwerk te kunnen leveren. Zo zie je steeds meer de trend naar duurzame vormen van pacht. Daar kunnen we, zeker met de ervaring van Reinoud bij Staatsbosbeheer, op inspelen.’

De gebroeders Haaijer beginnen met een vliegende start: Reinoud is inmiddels vanuit Saltus Beheer op detacheringsbasis aan de slag als projectregisseur grondzaken bij de provincie Overijssel en ook wacht voor Saltus Beheer een klus voor een grote investeringsmaatschappij voor duurzame energie om te ondersteunen bij zonne-energieprojecten.

Gevolgen verandering

‘Voor ons zijn stabiliteit van het bedrijf, plezier in het werk en een leuke boterham verdienen drie belangrijke pijlers, maar we zijn allebei redelijk nuchtere types. Het moet praktisch zijn en rendement opleveren; we zijn pragmatisch ingesteld en houden van boter bij de vis’, vertelt Reinoud. ‘Nu ik van werkkring verander, wachten mij nieuwe uitdagingen. De ambitie om voor mezelf te beginnen heb ik altijd al gehad. Zelf bepalen en beslissen geeft verantwoordelijkheid én vrijheid; daar heb ik erg veel zin in.’ Arno is al langer betrokken bij Saltus Beheer: ‘Inhoudelijk verandert er natuurlijk niet zoveel aan mijn werk. Ik vind het uitdagend dat ik nu het complete overzicht over het bedrijf krijg en zelf aan het stuur zit. Een mooie bijkomstigheid is dat ik er een sparringpartner bij heb om mee te brainstormen.’

Bij Saltus Beheer werken in totaal vier medewerkers. Voor de overige medewerkers heeft de overname geen gevolgen.