Enorme prijsstijging akkerbouwland

02 september 2015

In de maand juli is de prijs van akkerbouwland enorm gestegen. Volgens cijfers van het Kadaster werd akkerbouwland in juli verkocht voor gemiddeld € 84.867,- per hectare. In juni was er gemiddeld voor akkerbouwland € 60.190,- per hectare betaald. De prijs voor grasland is licht gestegen met krap € 1.000,- per hectare van € 52.347 naar € 53.312,-

 

De genoemde cijfers zijn maandcijfers. In de zomermaanden is er niet veel handel in landbouwgrond. Een verklaring voor de enorme prijsstijging voor akkerbouwland kan liggen in het feit dat de gemiddelde prijs voor juli gebaseerd is op weinig transacties waardoor een uitschieter het gemiddelde behoorlijk verhoogd.

In het vakblad Boerderij geeft het Kadaster de verklaring dat er in juli veel meer agrarische gronden voor een hogere prijs zijn verkocht. “Waar we normaliter tien uitschieters hebben in een hoger prijssegment, hadden we in juli wel vijftig uitschieter. Dit verklaart het hoge gemiddelde transactie bedrag per vierkante meter”, aldus het Kadaster.