Ieder zijn vak

25 juni 2019

Ieder zijn vak: Marc Fokker (54) uit Eemnes is graszodenkweker. Samen met zijn broer Frank heeft hij graszodenkwekerij Gramefo. Ze zijn de derde generatie van graszodenkwekers in de familie. Ze verpachten grond via Saltus Beheer. Wat is hun ervaring?

Zo’n vijftien jaar geleden pachtte Marc via Saltus Beheer twee percelen van vijf en acht hectare van de woningbouwvereniging. De percelen liggen aan de huiskavel en waren bedoeld voor bedrijfsuitbreiding. Zo’n drie jaar geleden besloot Marc twee percelen van drie en vier hectare, die aan de andere kant van de snelweg A27 liggen, te verpachten via Saltus Beheer.

Omrijden

Marc: ‘De percelen liggen op afstand en ik kon met mijn grote machines de percelen niet meer bereiken via de fietstunnel. Dat betekende dat ik een heel eind moest omrijden. Dat was vanwege onze intensieve teelt niet meer te doen. Via Saltus Beheer is het nu netjes geregeld. Het grote voordeel van het inschakelen van een rentmeesterskantoor is dat je het juridisch goed geregeld hebt. De regelgeving wordt steeds ingewikkelder en zo hoef ik niets uit te zoeken en hebben we ons als bedrijf goed ingedekt.’

Baas in eigen huis

‘Bij het ene perceel gingen we met de bestaande pachter in zee. Bij het andere perceel zocht Saltus Beheer voor ons een nieuwe pachter. Naar tevredenheid kan ik wel zeggen’, vertelt Marc. ‘Jaarlijks komt rentmeester Arno Haaijer een keertje langs. We praten even bij en bepalen of we verlengen. Ik ben graag baas in eigen huis, daarom verlengen we van jaar tot jaar. Ik onderhoud zelf geen direct contact met de pachters. De grond wordt gebruikt voor voedermais. Verder verloopt het soepel. Contracten worden toegestuurd. Dat loopt goed. Dus er is verder geen reden voor veel contact’, zegt Marc.

Goed gevoel

Als je geen zin hebt in gezeur zou ik Saltus Beheer zeker aanbevelen bij advies over pachten en verpachten. Zo zie je juridisch niets over het hoofd, heb je het op de juiste manier op papier en netjes geregeld via de grondkamer. Ik heb er een goed gevoel bij. Ieder zijn vak’, besluit de graszodenkweker.